Moje blogowanie przypomina dzielenie się z przyjacielem najskrytszą tajemnicą. Podaję przepisy na hity, które zaskakiwały i zadowalały moich gości. Arbuzowa sałatka z fetą i pietruszką wg Nigelli Lawson króluje na kulinarnych blogach i jest coraz lepiej znana. Kiedy pierwszy raz ją zrobiłam, ponad 5 lat temu, zachwyciła wszystkich a w szczególności mnie. Ubóstwiam natkę pietruszki a to zapewne wynika z faktu, że mam niedobór żelaza. Organizm sam domaga się najlepszych dla niego surowców. Na upalne dni, kiedy żar leje sie z nieba, nie ma lepszego dodatku niż ta sałatka. Próbowałam zmieniać, kombinować ale niepotrzebnie. Ta wersja jest najlepsza i jej fanką pozostanę.
Składniki:
pół dojrzałego arbuza
pęczek natki pietruszki
150 g fety
czarne oliwki
pieprz,
oliwa z oliwek
Arbuza pokrój w kosteczkę 1.5x1,5 cm i na ile to możliwe, wydrąż pestki. Fetą także pokrój w kosteczkę, jeśli masz ją w całości. Oliwki przekrój na pół a pietruszkę podziel an samodzielne listki. Do arbuza wrzuć listki pietruszki, wymieszaj. Dodaj oliwki, wymieszaj. Dolej oliwy w oliwek, wymieszaj. Dorzuć fetę i bardzo delikatnie połącz wszystkie składniki. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Hej, dziękuję za dodanie tylu znakomitych przepisów do mojej akcji Grill 2012 - w tej chwili mogłam zaakceptować dwa, pozostałe nie mają banerka lub linku, proszę o uzupełnienie. Pozdrawiam Ania.
OdpowiedzUsuńHej, hej, jeszcze tutaj brakuje banerka/linku :) Ze szpalty bocznej możesz usunąć. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńgenialna sałatka, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńczy do sosu dodaje sok z cytryny? bo na fotce jest a w przepisie nie ma
OdpowiedzUsuńWłaśnie czy dodaje się cytryne i cebule czrwoną.proszę o odp.
Usuń