W gorące dni, wieczorna biesiada przy grillu jest wielką radością dla całej naszej rodziny. Dla mnie tym większą, że grillowaniem zajmuje się Duży.
Dziś dzieli się z nami swoją wersją na karkówkę z grilla w ziołowej marynacie. Obiecał, że wkrótce opisze swój sposób na grillowanie doskonale. Smacznego i udanego biesiadowania!
Składniki:
- 1 kg karkówki pokrojonej na kawałki po 200 g
Marynata
- pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
-1 łyżka przyprawy
do grilla
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Dodać
wyciśnięty czosnek oraz wyciśniętą w wyciskarce do czosnku cebulę. Cała
marynata nabierze dzięki temu zabiegowi lepszego smaku.
Włożyć kawałki z karkówki do marynaty i ręcznie
wymieszać, aby całe mięso równomiernie było pokryte marynatą. Włożyć całość do
zamykanego pojemnika i odstawić na co najmniej 1 dzień do lodówki.
Grubsze kawałki karkówki są bardziej soczyste niż cienkie ale jeśli wolisz cienkie to wypróbuj która wersja bardziej Ci odpowiada.
Piec mięso na rozżarzonym grillu po około 4 minuty z
każdej strony. Nie dopuścić aby mięso przesuszyło się na grillu.
Wersję po 100 g piec na grillu przez 2 - 2,5 minuty z
każdej strony.
oj to musiałaś mieć pyszny weekend Madziu :) bardzo podobnie robimy karkówkę, mam prawie identycznego grilla i też to nie ja szefuję grillowaniu !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
miłego :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mowia, ze grillowanie nie jest zdrowe. Hm, ale co jest w dzisiejszej dobie zdrowe...?
OdpowiedzUsuńSerdeczności
J.
A nie myślałaś nigdy o współpracy z jakimś znanym blogerem np. z Emilem Peteckim z Ekaton.tv ? Myślę, że mogłabyś się w ten sposób naprawdę nieźle wypromować. ;-)
OdpowiedzUsuńPycha! A komary Was nie jedzą? Bo nas żywcem! ;)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńMadziu tęskimy za wpisami :)
OdpowiedzUsuńhaa do takiego mięska długo mnie namawiać nie trzeba ;D zawsze czekam na grilla z utęsknieniem
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten cudowny zapach:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńprobowalam ... idealny karczek:)
OdpowiedzUsuńMi ten przepis niejednokrotnie się przydał, Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia chce się jeść, przepis wypróbuję musowo!
OdpowiedzUsuńKarkówka,a do tego z grilla jest daniem przepysznym, na pewno wypróbuję Twojego sposobu jej przyrządzenia, dzięki:)
OdpowiedzUsuńMój mąż byłby prze szczęśliwy, jakbym mu coś takiego serwowała na grillu. :P A potem hamak i w kimę. :P
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńSayangnya menyediakan Nasi Kotak sering merepotkan bagi yang tidak berpengalaman menyediakan Nasi Kotak dalam jumlah banyak.
OdpowiedzUsuńsuper:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, doskonałe połączenie ziół!
OdpowiedzUsuńWszyscy Polacy uwielbiają karkówkę z grilla. Śmiało można stwierdzić, że jest to nasze danie narodowe zaraz po tradycjnym schabowym.
OdpowiedzUsuń